Másfelé menjen, az út lecsúszott

2011.11.24. 15:00

A kaliforniai San Pedróban egy földcsuszamlás tépte ketté a Paseo del Mar nevű útszakaszt. A folyamat még tavaly tavasszal kezdődött, ekkor jelentek meg az első repedések az aszfaltban, de akkor még nem gondolták, hogy ekkora a baj.

A földcsuszamlást az elmúlt hetek-hónapok viharai rohamos ütemben mosták alá, így néhány napja végleg beadta a kulcsot. Az út több helyen is leszakadt, de a köztes részek is elcsúsztak, így nem lesz egyszerű helyrehozni az útpályát, ha egyáltalán lehetséges. A helyszín biztosítását a Los Angeles-i rendőrség végzi, amelynek lassan több baja akad a katasztrófa-túristákkal, mint azokkal, akik épp csak arra autóznának. A helyiek ugyanis rég más útvonalakat használnak, de sokan kíváncsiak a nem mindennapi látványra.

A legnagyobb problémát az jelenti, hogy a földcsuszamlás természetes jelenség ezen a környéken, így semmi nem garantálja, hogy ha meg is történik az újjáépítés, meg tudják akadályozni, hogy egy nedvesebb időszak után ismét meginduljon a talaj a gravitáció kijelölte irányba.