Új Nissan jön, 800 ezerért

2011.11.24. 13:43

Nem ez az első alkalom, hogy egy gyártó megdöbbentően olcsó autót ígér, sőt, előfordult, hogy meg is valósították az ígéreteket. Most a Nissan beszél 2500 eurós belépőmodellről, amellyel befűthetne a konkurenciának.

Az olcsó autókkal az autógyárak a fejlődő országok piacaira lőnek, ahol egy 2-3 millió forintnak megfelelő árú kiskocsi is luxuscikknek számít, és az importált használtautóknak kell konkurenciát állítani. Ezt a modellt próbálták megvalósítani a Renault-Nissan csoporton belül a Dacia Logannal – ott még 5000 dollár volt a cél – de most egy még olcsóbb modellt ígérnek. A cél ezúttal 2500 eurós eladási ár, azaz napi árfolyamon számolva 775 ezer forintért árusítanák az új típust. Egy ilyen olcsó autó persze számos kompromisszumot tartalmazna, de a Tata Nano példájából tudjuk, hogy nem lehetetlen egy ilyen autó kifizetődő gyártása.

A hírek szerint a szuperolcsó modellhez vadonatúj platformot terveznek, a végeredmény pedig egy kb. 3,6 méteres kisautó lesz. Így valamivel tágasabb lehet az új Nissan modell, mint egy Tata Nano, és közben nem jelentősen drágább, hisz a legolcsóbb Nano ára is 600 ezer forint körül van. Ha minden igaz, ennél részletesebben csak a jövő év első felében ismerhetjük meg a típust, mivel akkortájt tartják az autó hivatalos bemutatóját.