Maybach helyett elnöki Mercedes

2011.12.13. 06:39

Az 1960-as években is a Rolls-Royce és a Bentley számított a legexkluzívabb autónak, az államfők és hírességek egy jó része mégis sofőrös 600-as Mercedesszel utazott. Ilyen autó szolgálta a mindenkori német kancellárt, de a római pápa, a közel-keleti olajsejkek és az afrikai kiskirályok kedvence is a német óriáslimó volt. A Maybach révén ezt az időszakot igyekeztek feleleveníteni, de az ismeretlen márkanév borította a tervet – így most ismét csillagos jelvénnyel próbálják megnyitni a leggazdagabb vásárlók pénztárcáját.

Biztosat még nem tud senki, de a német szaksajtóban megjelent hírek szerint már készül a következő S osztály alapjain az új 600 Pullman, egy hatalmas, exkluzív bálna, amellyel az elnöki autóflottákat és limuzin-szolgálatokat célozzák meg. A becslések szerint az alapkivitel is legalább 6,4 méter hosszú lesz, és az igazán fényűző változatokba 650 lóerő körüli teljesítményű turbós V12-es motor kerül. A típusból azonban készül egy kevésbé túlmotorizált változat is – temetkezési vállalkozók, szállodák és limuzinos cégek számára – amelybe négyhengeres turbódízel motort szerelnek, így ez kifejezetten takarékos lehet.

Mindez persze csak pletyka, biztosat egyelőre senki nem tud, de a Mercedes már csak presztízs-okokból sem mondhat le erről a piaci szegmensről. Ha egy 600 Pullman jellegű modell gyártása veszteséges is, a haszon, amit azzal hajt, hogy államfők és más hírességek mutatkoznak benne, megfizethetetlen.