Újra lesz Renault 5-ös?

2012.01.16. 15:09

A Renault kénytelen alaposan átszabni a típusválasztékát. Egyrészt néhány modellje nem megy úgy, mint szerették volna, másrészt a Mercedesszel való együttműködés mellékhatásaként bizonyos típusok szerepe is megváltozik a palettán belül. Így adódott egy új rés a kínálatban, amelyet az egykori sikermodell, az R5 utódjával tömhetnek be.

Az új modell bevezetését egyszerre több tényező teszi lehetővé. Az egyik ilyen, hogy a Modus mini-egyterű finoman szólva nem igazán lett sikeres, így valószínűleg nem fejlesztik ki az utódját, viszont kell valami a helyére, amellyel leköthetik a meglevő gyártókapacitást. Emellett a következő Twingo is teljesen más lesz, mint a jelenleg gyártott: a legkisebb Renault modellt a közeljövőben a Smart alapjaira épített, farmotoros miniautó váltja fel, amely alighanem kisebb lesz 3,5 méternél. A Clio viszont, amely már most is négy méter hosszú, alighanem tovább nő a közeledő modellváltás alkalmával.

Mindezek a tények együtt arra a következtetésre vezették a Renault vezetését, hogy kell még egy kiskocsi, amely méretben a következő Clio és Twingo modellek közé illeszkedik. Ráadásul a Citroen DS3-as, a Mini és a Fiat 500-as ellen sem tud kiállítani semmit a francia cég, hiszen a Cliónál a használati érték élvez elsőbbséget a stílussal, az alacsony ár az igényes kivitellel szemben. Egy olyan modell, amely felidézi a Renault 5-ös jellegzetes stílusát, alkalmas lehetne a feladatra.

Mindez egyelőre csak kiszivárgott információkon alapul – bár állítólag a Renault nevük elhallgatását kérő szakemberei kotyogták ki, amit eddig tudni lehet – de ha minden igaz, egy-két éven belül bemutatkozhat a Renault 5 szellemi örököse.