Kémfotók az ismeretlen óriásról

2012.01.27. 13:40

Az autótervezés manapság olyan szorosan követi a divatot, hogy ha nem látszik a jelvény, néha azt is nehéz megmondani, melyik márka termékét látjuk éppen. A kémfotókon látható gép is ilyen – sokminden lehetne, Ford, Toyota, Mazda, vagy akár valami kínai csoda. Valójában egyik sem, de ezt mi is csak véletlenül tudjuk.

Valójában a Hyundai következő nagy dobása látható a fotókon, amelyet Észak-Amerikában Santa Fe, a többi piacon ix45 néven dobnak majd piacra. Eddig legfeljebb erősen álcázva láthattuk a gépet – innen is a bizonytalanság – de most megfigyelhetők az érdekesebb részletek: a késpenge-forma oldalablaksor, a hátsó kerekek feletti erőteljes él, vagy a feltűnő króm-hűtőrács. Igaz, az összhatás ezekből a részletfotókból nem igazán jön át, de az látszik, hogy a koreaiak ma már ugyanolyan komolyan veszik a formatervezést, mint a műszaki fejlesztéseket.

A típus műszaki megoldásairól is csak pletykákat hallani, az egyik ilyen, hogy a V6-os motor helyébe mindenütt, Észak-Amerikában is kétliteres benzinmotor érkezik 278 lóerővel. Ennek alacsonyabb lehet a fogyasztása, miközben dinamikában sem nyújt kevesebbet, mint egy nagy szívómotor.

A típus elsődleges piaca Észak-Amerika, így a világpremiert sem Dél-Koreában vagy Európában tartják, hanem az áprilisi New York Auto Show-n.