2012.02.03. 15:29

A piac kényszeríti az autógyárakat, hogy hat-hét év után lecseréljék egy-egy modelljüket, de ez nem jelenti, hogy az ilyen régebbi modellek automatikusan a kukába kerülnek. Van, hogy egyszerűen folyatódik a gyártás, és az öregebb modellt az alacsony ár adja el, de gyakoribb, hogy a típus eltűnik a szemünk elől – hogy aztán valahol másutt bukkanjon fel, más néven.

Ez utóbbi lett a sorsa a Mercedes B osztály leköszönő változatának, amely – minimális változtatásokkal – a Beijing Auto kínálatában bukkan fel hamarosan, miután néhány hónapja leállították a németországi gyártást. Mivel a Beijing a Mercedes kínai partnere, valószínűtlen, hogy illegális másolatról lenne szó, inkább arról lehet szó, hogy a kínaiak kedvező áron átvehették a komplett gyártósort. A formaterven azért változtattak itt-ott – az ajtók alsó részén eggyel több borda keletkezett, a lökhárítókon is módosítottak, és persze lecserélték a jelvényt, de az autó alapjaiban nem változott sokat.

A motorválaszték persze teljesen más – a Mercedes négyhengeresei alighanem túl drágák lettek volna – így a helyükbe helyben gyártott Mitsubishi benzinmotorok kerültek. A BC301-es nevű gép 1,3 literes, 99 lóerős, vagy 1,5 literes, 113 lóerős kivitelben lesz kapható. Nem lesz drága, átszámítva 2,44 millió forintba kerül majd egy alapkivitelű példány, viszont Kínán kívül aligha bukkanhat fel – erről nyilván a Mercedes is gondoskodott a licenc-szerződésben.