Kiszivárgott képeken az új Jaguar kombi

2012.02.27. 17:57

A Jaguar kínálatában évtizedeken át nem szerepelt kombi modell – ezt meghagyták a hétköznapibb márkáknak – de manapság egy ilyen változat nélkül nagyon nehéz versenyben maradni az Audi, BMW, Mercedes vagy épp a Volvo mellett. Az első Jaguar kombi a Ford Mondeo alapú X-Type-ból készült, de az a modell csúnyát bukott. Annyi viszont kiderült, hogy a karosszériaforma ellen nincs kifogása a lojális közönségnek sem, így most a sikeres XF-ből készítenek puttonyos kivitelt.

A meglevő formaterv ilyen típusú átalakítása persze nem lehetett könnyű feladat, különösen úgy, hogy a Jaguar költségvetése nem valami bőséges. A tervezők kifejezetten érdekes megoldást találtak: a hátsó oldalajtókig nem változtattak az autón, így erősen lejtő felső ablakvonal adódott. Ezt még kihangsúlyozták egy krómbetéttel, viszont a leghátsó ajtóoszlop feketére fényezésével azt az érzetet kelti az autó, mintha csak ez a keskeny, krómszínű ív tartaná a tetőt. Ezzel az optikai trükkel már az XJ-n is találkoztunk, de itt sokkal ügyesebben adták elő.

A Sportbrake néven emlegetett XF változat műszakilag aligha különbözik a szedántól, de nem is indokolna semmi jelentősebb változtatást, hiszen a típus még messze nem számit elavultnak. A kombi adatait egyelőre nem ismerjük, de ez már nem lesz így sokáig: a hivatalos premiert a jövő hét elején tartják a Genfi Autószalonon.