A legerősebb Mercedes SL

2012.03.20. 11:58

A katalógus-adatok királya is megérkezett az SL-választékba: a 65 AMG változat szokás szerint ikerturbós V12-es motort kapott, amelyet kénytelenek voltak gyengíteni a gyáriak, hogy ne szaggassa szét a hajtásrendszer többi részét.

A legdurvább SL-nek a számok szintjén alig akad ellenfele a maga kategóriájában. Hatliteres motorja 630 lóerős, a maximális nyomatékát pedig 1000 Nm-re kellett korlátozni. Csak így viseli el a terhelést a hétfokozatú Speedshift Plus 7G-Tronic automata váltó, amely természetesen kézzel is kapcsolható. Ekkora teljesítmény mellett azon sem érdemes csodálkozni, hogy az 1,95 tonnás gép – amely így is 170 kilóval könnyebb az elődjénél – 4 másodperc alatt érheti el a 100 km/h-s tempót. A végsebességét 250 km/h-re állították be a gyáriak, pedig a teljesítménye alapján bőven 300 km/h felett száguldhatna a gép. Az AMG-nél emellett a fogyasztásra is figyeltek: a gyári adatok szerint a kétüléses roadster akár 11,6 literrel is elmegy száz kilométert, ami 17%-os fogyasztáscsökkenést jelent.

Érzésünk szerint a csúcs-SL nehéz motorjával és hatalmas tömegével persze inkább autópályára, vagy operabáli megjelenésre való, mint kanyargós országútra. Aki az SL-ben a vezetési élményt keresi, az valószínűleg jobban jár a V8-as 63 AMG-vel, amely ugyan valamivel gyengébb, de könnyebb és kevésbé orrnehéz.