Jégen a leggyorsabb a finn sportkocsi

2012.03.22. 16:16

Finnországban sokkal keményebb a tél, mint nálunk: alighanem két Hummert is elbírnának az ottani tavak, de egy kétüléses sportkocsit biztosan.

Az Electric RaceAbout egyedi jármű, amelyet eddig csak tanulmányautóként állítottak ki a finnek, de valójában kutatási célokat szolgál. Mintegy mellesleg a világ egyik leggyorsabb elektromos autója, amit a napokban bizonyított is. Az Ukonjarvi tó jegén Guiness rekordot állítottak fel vele: az E-RA lett a leggyorsabb elektromos jármű jeges felületen. A rekordkísérletet a Nokian gumigyár támogatta, ők adták a pilótát is: Janne Laitinen a hétköznapokban is gumiabroncsokat tesztel. Szükség is volt a szaktudására, hisz az E-RA négy kerekét hajtó négy motor összesen 383 lóerő leadására alkalmas, és minden motor 800 Nm nyomatékot adhat le, azaz jeges felületen nem egyszerű kontroll alatt tartani a gépet.

A rekordkísérlet során 252,09 km/h-s rekordot állítottak fel, ami két, azonos útvonalon ellenkező irányban végrehajtott rekordkísérlet átlagából adódott. Az egyik futam során azonban 260 km/h-t is sikerült elérni, azaz az autóban és a pilótában még lennének tartalékok. Most azonban ennyi is elég volt, hogy a finnek gépe bekerüljön a Guiness Rekordok Könyvébe, mint a jégen leggyorsabb elektromos jármű.

A RaceAbout sorozat, bár egész formás járműveket tartalmaz, nem sorozatgyártásra készült. Ahogy a korábbi benzines változatot, az aktuális elektromosat is a Helsinki Egyetem alkalmazott tudományok tanszékén készítették, részint oktatási, részint kutatási célzattal. Az E-RA már korábban is bizonyította gyorsaságát: korábban beállították vele a Nürburgring Nordschleife körrekordját is az elektromos autók között.