Ezer lóerős őrület Mustang bőrben

2012.03.29. 13:15

A Mustang GT 500 kompresszoros V8-as motorjával eleve felfoghatatlanul erős, de a Shelby műhely némi átalakítással csaknem megduplázták az izom-kupé teljesítményét. A félelmetes az, hogy ilyen Shelby 1000-est elvben bárki vehet magának, ha van elég pénze.

Az 5,4 literes V8-as motor elég strapabíró konstrukció, de az ezer lóerő megközelítésére gyári állapotában így sem volna alkalmas. A Shelby tervezői ezért erősebb hajtókarokkal, dugattyúkkal és főtengellyel, valamint átdolgozott hengerfejekkel és hatásosabb hűtéssel látták el. Ezek után jöhetett az új kompresszor, amellyel megnövelhették a teljesítményt. Két változat készül, egy utcai, amely 950 lóerős, illetve egy másik kifejezetten versenycélra szánt kivitel, amelyben ugyanez a motor 1100 lóerős. Ekkora teljesítmény persze hajtásláncból, fékekből és futóműből is komolyabbat kíván, így kicserélték a fékrendszert, a futómű lengőkarjait, rugózó elemeit és csapágyazását, illetve a kardánt és a differenciálművet is. A futómű is szélesebb nyomtávú lett, és persze a karosszériát is ehhez igazították, bár az elöl vágott nagyobb nyílásokon és a gigantikus kerekeken kívül sokminden nem árulokodik az autó elképesztő képességeiről.

Ezer lóerő persze még így is elképzelhetetlenül köz- és önveszélyesnek tűnik, ennek ellenére csak a magas ár tarthat vissza attól bárkit, hogy ilyet vezessen. Az utcai kivitel beszerzéséhez kell egy Shelby GT 500, és még 149 995 dollár, azaz a végső ár 200 ezer dollár felett van, ennyiért viszont gyári alapossággal kivitelezett ezer lovas Mustangunk lehet, amelyre rendes garancia vonatkozik. Ijesztő lehetőség, hogy egy ilyen autónak csupán néhány tíz másodperc elérni a 300 km/h-t, és onnan még vígan gyorsulhat tovább.