Byd Qin, az ígéret autója

2012.04.19. 15:15

A Byd autógyár olyan Kínában, mint a világ más tájain a Toyota vagy a Nissan. Na nem az autóik megbízhatóságát vagy minőségét tekintve – arról egyelőre nincs sok információnk – de a Byd gyártja a legjobb elektromos és hibrid autókat. Nem véletlen, hogy több nyugati befektető is felfigyelt a cégre: a cég részben amerikai tulajdon, és a kínaiak együtt gyártanak majd autót a Mercedesszel.

Pénz tehát van bőven, ennek ellenére nem láttunk sok újdonságot a Bydtől az elmúlt egy-két évben. Abban azonban senki nem kételkedett egy percig sem, hogy főznek valamit a fejlesztési részlegen. A Qin szedán az első kézzel fogható eredménye az elmúlt évek munkájának, amellyel az F3DM jelzésű típust váltják le. A gép teljesen szokványos négyajtós kompaktnak tűnik – fazonra leginkább talán a Toyota Corollára emlékeztet, csak a hűtőmaszk és a hátsó lámpák tükrözik egyértelműen a kínai ízlésvilágot. Belül viszont egyáltalán nem szokványos az autó, amit az is mutat,  hogy a gyáriak szerint 6,9 másodperc alatt gyorsulhat 100 km/h-ra. Pedig csupán egy 1,5 literes szívómotor dolgozik az orrában, de a mellé épített villanymotor nyomatékával együtt ez már elég a szédítő gyorsuláshoz. A villanymotort egy 16 kWh-s Li-ion akkumulátor táplálja, amely persze újratölthető, és egy töltéssel 50-60 km tiszta villanyautózásra elegendő energiát raktározhat. Nyilván az így nyert hatótávot is beleszámolták a 2 literes fogyasztásba száz kilométerre, mert másként aligha jönne ki ilyen kedvező érték.

A kompakt Byd papíron sokkal jobb, mint bármelyik, ma kapható hibrid vagy villanyautó, de érdemes az ilyesmit gyanakvással kezelni: Kínán kívül senki nem látott közelről ilyen autót, így sem a minőségével, sem a valós paramétereivel nem lehetünk tisztában, az internet pedig sokmindent elbír.