Csatkai pompakocsi menni Dakar

2012.05.19. 13:10

A dél-amerikai Dakar már nem az a Dakar, ahogy ez a Bentley sem az a Bentley. Nincs is min csodálkozni, ha a brit luxusmárka terepralin szeretne indulni.

Enciklopédiát lehetne írni a Bentley sportsikereiről, ez kétségtelen, de ha felidézzük a dicső múltat, nem homokdűnék között botladozó terepjárók fognak eszünkbe jutni. Hogy mégis összeérjen valahogy a két világ, a Bentley új giga-SUV-ja népszerűsítéséhez nem riadna vissza attól sem, hogy Dakaron indítson néhány versenyautót, amelyek legalább külsőre hasonlítanak az EXP 9F-re.

A terv állítólag már nem csak spekuláció: a britek visszavásárolnák a 2009-től 2011-ig mindhárom versenyt megnyerő verseny Touaregeket, amelyek időközben privát csapatokhoz kerültek. Hogy a 2,5 literes, duplaturbós, 300 lóerős TDI motorokat is megtartanák-e a semmilyen utcai autóra nem hasonlító, csővázas versenygépekben, arról még nem esett szó. Ugyanígy nem tisztázott még, hogy a nem csak pozitív kritikát arató EXP 9F tanulmányautó, vagy egy újabb formaterv vonalait használnák-e a műanyag héjhoz.

Döntés még nem született ugyan, de egyértelműnek tűnik, hogy a Bentley valamilyen motorsport-aktivitásba szeretne a közeljövőben jó sok pénzt ölni. A pletykák szerint egy szakértői bizottság segítségével mérlegelik a döntést, hogy nem-e mégis a Le Mans-i 24 órás versenyre térjenek vissza. Szerintünk jobb ötlet volna.