A Volvónál a gyalogosnak is jut légzsák

2012.05.24. 05:52

A Volvo célja, hogy 2020-tól már senkit ne haljon meg a vállalat autóiban, vagy autóitól, ugyan elég optimista, de úgy néz ki, mindent elkövetnek, hogy valóra váltsák. A legújabb lépés ebben az irányban a gyalogos-légzsák, amely elvben megmentheti a motorháztetőn landolók életét.

A rendszer 20 és 50 km/h közti sebességnél működik, és egy légzsák segítségével a másodperc tört része alatt megemeli a motorháztetőt, ha érzékeli, hogy a lökhárítónak ütközött valami. Így amikor az elgázolt ember feje a motorháztetőnek ütközik, néhány centit visszasüllyedhet a lemez, jelentősen tompítva az ütközés erejét. A légzsák ráadásul túllóg a motorháztetőn, így abban az esetben is védelmet nyújt, ha a fej az ablaküveg magasságában csapódna be.

Viszonylag régóta tesztelik a gyalogos-légzsákot, de úgy néz ki, a Volvo az első, amely szériagyártásba küldi egy olyan modellben, amely széles körben elérhető lesz. Valószínű, hogy később az összes Volvo modellben megjelenik majd az alapfelszerelés részeként, a többi biztonsági berendezéshez hasonlóan.