Már minden autó tökéletesen biztonságos?

2012.05.24. 12:00

Egyfelől nagy öröm, hogy a legtöbb új autó már megüt egy adott szintet passzív biztonság szempontjából, másrészt viszont nem ad elég tájékoztatást egy olyan osztályozási rendszer, ahol a vizsgált autók döntő többsége a legjobb minősítést kaphatja.

A konkrét esetben az új 3-as BMW-t, a Peugeot 208-ast, a Mazda CX-5-öst és a Hyundai i30-ast tesztelték. A részletes eredmények is igazán bíztatóak. A felnőttek biztonságát a Peugeot biztosítja legkevésbé, de ez is 88%-os eredményt ért el, míg a gyerekeket a Peugeot és a BMW védi legkevésbé, de a 78%-os eredmény sem tűnik gyengének. Legkevésbé még mindig a gyalogos-gázolási tesztekben brillíroznak a gyártók, de itt sem született igazán rossz eredmény: a legrosszabb érték 64% lett.

Az EuroNCAP története során több alkalommal is változtatott a pontozási rendszerén, de úgy néz ki, ha továbbra is az a cél, hogy a vásárlók egyszerűen tájékozódhassanak az autók közti különbségről, ideje ismét fejlebb tenni a lécet.Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.