Új fegyver kátyúk ellen

2012.06.11. 14:00

Egy amerikai diák-csapat dolgozott ki egy végtelenül egyszerű eljárást a kátyúk ideiglenes betömködésére. Zacskóba zárt sűrű folyadékot használnak, amely simán kibírja egy teherautó kerekének nyomását is.

A Cleveland-i Case Western egyetem diákcsoportja egy pályázatra készítette el az útfoltozó batyut, amely közönséges anyagokból készül, egyszerű elkészíteni és alkalmazni is. Az útfoltozásra használt hideg- és melegaszfalt ideiglenes alternatívája lehet az új találmány, amely a keményítő-szirup különleges tulajdonságait használja ki. Ez ugyanis nem newtoni folyadék, amely erő hatására felkeményedik, egyébként viszont folyadékként viselkedve kitölti a rendelkezésére álló teret. Így ha a zsákon egy autó kereke halad át, az szilárd felületként viselkedik, viszont a kátyút szinte tökéletesen kitölti.

A megoldást már tesztelték, igaz, egyelőre csak meleg időben. A téli tesztelés még hátra van, de ha ezen is hatásosnak bizonyul a szirupos zsák, bizonyos országokban akár ki is válthatja a télen ideiglenes kátyútömködésre használt eljárásokat. A legnagyobb előnye – ugyanaz, ami a hátránya – hogy hordozható: ha elkészül a végleges útjavítás egy adott helyen, újrahasznosítható – ugyanakkor nehéz biztosítani, hogy ne vigye haza valaki, ha épp ahhoz lenne kedve.