Itt a második McLaren sportkocsi

2012.07.04. 13:34

Eddig csupán egyetlen sportkocsi egyetlen változata készült a McLarennél, de most bemutatták a másodikat, az MP4-12C Spidert, amely épp most, a gatyarohasztó kánikulában mutatja meg legjobb oldalát.

A McLaren MP4-12C eddig csak kupéként volt elérhető, de egyes piacokon kifejezetten hátrányosan érintette az eladásokat a nyitható tetejű változat hiánya. Végülis a Ferrari és a Lamborghini is kínál szellős kivitelt saját középmotoros sportkocsijaiból, így egy ilyen elkészítése a McLaren számára is kötelező gyakorlat volt. A britek azonban csavartak egyet a dolgon: a szokványos vászontető helyett összecsukható keménytetőt készítettek a Spiderhez, így csukott állapotban aerodinamikai és esztétikai szempontból sem nagyon különbözik a kupétól.

Optikailag a legnagyobb különbséget a hátsó oldalablakok helyét elfoglaló két panel jelenti: itt képezték ki a motort levegővel ellátó szívónyílásokat. Eek rejtik a bukócsöveket, amelyek boruláskor túlélőteret biztosítanak. A keménytető 17 másodperc alatt nyitható vagy zárható, 30 km/h-s sebességig akár mozgás közben is. A Spider hajtáslánca azonos a kupééval, a 3,8 literes, 625 lóerős biturbó V8-ason és a hétfokozatú szekvenciális váltón nem volt ok változtatni. Az autó dinamikája sem romlott jelentősen: ugyanúgy 3,1 másodperc alatt éri el a 100 km/h-s sebességet, csak a csúcssebesség csökkent 333-ról 329 km/h-ra.

A nyitott McLaren már most megrendelhető a 38 márkakereskedő bármelyikénél, az ára 195 500 angol font, azaz közel 70 millió forint.