Az Audi félreáll a Porsche elől?

2012.07.05. 07:55

Az Audi fantasztikus győzelmi sorozata véget érhet Le Mans-ban, ha igazak a hírek. A Porsche visszatérésével egy időben az ingolstadtiak kiszállnának a hosszú távú versenyzésből, és más sorozatokban keresnék a siker lehetőségét.

Az Audi az elmúlt tizenkét évben tíz alkalommal győzött Le Mansban, és csupán egy alkalommal győzte le egy másik gyártó, a Peugeot 2009-ben, míg 2003-ban a Bentley lényegében az Audi technikáját használva lett az első. Nyertek benzines, dízelmotoros és hibrid hajtású autóval, gyári és privát csapatokkal, de a legtöbb alkalommal leiskolázták a mezőnyt. A Toyota megjelenésével ugyan ismét van erős ellenfelük, de úgy tűnik, a sorozat akármeddig folytatódhatna, viszont a Volkswagen csoport érdekei most azt diktálják, hogy az Audi visszavonuljon, és átadja a terepet a Porschének.

A háttérben az a tény áll, hogy a Porsche többségi tulajdonosa már a VW csoport. Mivel évtizedeken át sikeres szereplője volt a hosszú távú sportkocsi-versenyzésnek, a Porsche érthető módon beindította saját Le Mans programját, most, hogy az anyagi háttere biztosított. Egy Audi-Porsche párharc viszont felesleges pénzkidobás lenne a Volkswagen részéről, hisz két leányvállalata versenyezne egymással a pályán. Sokkal ésszerűbb visszahívni az Audit, amely a DTM révén nem maradna versenyprogram nélkül.

Kérdés persze, hogy a Porsche mennyit tud majd hasznosítani az Audi tapasztalataiból, és hogy egy ilyen váltással nem adják-e át más gyártóknak a győzelem esélyét, amelynek elképesztő reklámértéke van – de ezekre a kérdésekre legkorábban a Porsche visszatérésének évében, 2014-ben kaphatunk választ.