2012.07.27. 12:16

Épp csak bemutatták a Mercedes új kompaktját, de a gyáriak máris azzal szembesültek, hogy nem tudnak belőle eleget készíteni a gyártásra berendezett két üzemben. Így bevonnak egy harmadikat is: a finn Valmetnél legalább három évig gyártják majd a legkisebb Mercedest.

Most, hogy az A osztálynak végre autóformája lett, úgy néz ki, meglepően sokan érdeklődnek iránta. A premier óta kivételesen nagy mennyiségű rendelés érkezett – összesen mintegy 40 ezer – és a tapasztalatok szerint ez azt jelenti, hogy a típus kelendőbb lesz, mint eredetileg gondolták. Így a Mercedes most leszerződött a finn Valmettel, ahol korábban a Saab kabriói és a Porsche Boxster is készült. A megállapodás szerint 2013 és 2016 között mintegy évi százezer autót készítenek majd Uusikaupunkiban. Valószínűleg többféle változatot is készítenek majd, az ötajtós mellett a háromajtós, a négyajtós kupé és egy majdani nyitott kivitel is a lehetséges jelöltek közt van.

A Valmet, bár korábban nagyobb autógyárak megbízásaiból élt, mostanság kénytelen volt olyan kisebb megrendelőkkel beérni, mint az orosz Marussia sportkocsimárka vagy a Fisker, amelyek csak a meglevő kapacitás töredékét használták ki.