Jön a Mercedes-Renault szerelemgyerek

2012.08.09. 17:24

Bár a Smartot idén tessék-lássék módjára felfrissítették, a 2006 óta gyártott ForTwo - nem utolsó sorban mérsékelt sikere miatt - megérett a leváltásra. Úgy hallani, már az idei Párizsi Autószalonon megmutatnak egy tanulmányautót, és jövő év végére már el is készülhet az utód.

Mostanáig mindössze egy átgyúrt haszonjármű formájában láthattuk a Mercedes-Renault együttműködés eredményét, de az új Smart már valódi közös gyermek lehet. A farmotoros koncepciót megtartják az új alapokra épülő kisautónál, de a szegmensben tapasztaltabb Renault segíthet élhetőbbé tenni az utódot. A Párizsban bemutatandó tanulmányautóból elsőként a ForTwo következő generációja nőheti ki magát, de a következő Twingo is ezekre az alapokra épül. Később a kis Renault-hoz hasonló méretű Smart ForFourral bővülhet a család, de a végleges változatokra legkorábban a 2013-as Frankfurti Autószalonon számíthatunk.

Akármilyen jó ötletnek tűnik a megosztó Smart ForTwo, és a kevésbé sikeres második generációs Twingo leváltása egy közös modellel, a farmotoros koncepció minden helykihasználási előnye ellenére erősen vitatott. A Smart az utóddal nagyot már nem bukhat, a kisautókban hagyományosan erős Renault viszont évtizedek alatt építgetett hírnevét teszi kockára.