Veszélyes a Mercedes terepjáró?

2012.08.14. 17:50

A Toyotával kezdődött Észak-Amerikában a gázpedál-felakadástól való félelem, de nem a japán gyártó autói az egyetlenek, amelyek erre hajlamosak. Mint kiderült, most a Mercedes M osztályt kell visszahívni a rosszul szabott padlószőnyegek miatt.

A hibát a négyévszakos szőnyeg-garnitúra tervezői követték el – ezek nem passzolnak tökéletesen a helyükre, és elvben előfordulhat, hogy alájuk szorul a padlóig nyomott gázpedál, így nem lassul az autó, ha a sofőr már elemelné a lábát. Hogy ez a gyakorlatban mekkora veszélyforrás, azt nem igazán tudjuk, mindenesetre a kötelező visszahívásokat koordináló amerikai hatóság, az NHTSA több mint 8600 autó visszahívását rendelte el. A Mercedes addig is azt javasolja a felhasználóknak, hogy távolítsák el a szőnyeget a sofőr lábteréből, így elkerülhető az esetleges vészhelyzet.

Az M osztályt Észak-Amerikában gyártja a Mercedes az egész világ számára, így nem kizárt, hogy a későbbiekben Európában is lesz hasonló akció. A veszély valóssága azonban megkérdőjelezhető, hisz a Mercedes hobbiterepjárója a fékpedál lenyomásakor automatikusan elveszi a gázt.