Sosemvolt autók a Cadillactől

2012.08.16. 11:48

A 30-as években senki nem kért a felvágós óriásokból, mégis megszülettek, és most élőben is megmutatják mindkettőt.

Az idei Pebble Beach Concours d'Elegance-on, Észak-Amerika legfelkapottabb klasszikus autós rendezvényén állítják ki a két Cadillac különlegességet, amelyek mintegy negyven évvel a megtervezésük után készülhettek el. Az 1930-as évek közepén a Fleetwood sorozat olyan karosszériaváltozatokat tartalmazott, amelyeket csak egyedi rendelésre gyártottak le, horribilis áron. A Cadillac tervezői tucatnyi tervet készítettek, és mivel a gazdasági válság épp csak csendesedőben volt, akadt néhány, amelyből egyetlen példányt sem gyártottak le.

Ilyen volt a Roadster 5802 és a Phaeton 5859 tervezet is: egyetlen példányt sem készítettek belőlük, csak a tervrajzok maradtak meg. Hogy mégis megszülethettek, az Fran Roxas autórestaurátornak köszönhető, aki az 1980-as évek közepén az eredeti V16-os Cadillac alvázra mégis megépített egy-egy példányt a gyári rajzok alapján. Ezek akár gyári modelleknek is tekinthetők, hisz a felhasznált anyagok és technológiák is tökéletesen stimmelnek, sőt, számos karosszériaelem is a 30-as évekből származik. Maga a Cadillac is gyárinak tekinti a két autót, olyannyira, hogy ezek lesznek a standjuk középpontjában Pebble Beachen.

A két autó egyébként elképesztő értéket képvisel: mindkettő gazdát cserélt az elmúlt években, a Roadsterért 1 001 000, a Phaetonért pedig 962 500 dollárt fizettek.