Késnek az új Bugattik, Bentley-k és Lamborghinik

2012.10.13. 07:39

A három luxusmárka mindegyike a Volkswagen pénztárcájából költhetne új modellekre, de úgy néz ki, Wolfsburgban rendesen meghúzták a nadrágszíjat. Nem csak az olyan rétegmodellek elkészítéséről mondanak le, mint az Audi Quattro vagy a Volkswagen Bully törpebusz, de luxusmárkáik kínálatának bővítését is elhalasztják.

Egyelőre három típusról tudunk, amelyek csak 2015 után valósulhatnak meg. A Bugatti négyajtósa, amely tanulmányautóként egyébként sem aratott valami nagy sikert, jóval később készül el, mint eredetileg tervezték. Ugyanez a sors jut a Bentley terepjárónak, amelyet szintén megmutattak a közönségnek, és amely erősen megosztotta a kritikusokat, és a Lamborghini sem folytathatja harmadik típusának fejlesztését, akármi is legyen az.

Az intézkedések hátterében az európai piac gyors zsugorodása áll, amely a Volkswagen bevételeit is érinti. Az óriásvállalat ráadásul pályafutása legnagyobb fejlesztésén van túl: a szabványos MQB padlólemez épp csak elkészült, és nem tudni, hogy a nagyszabású befektetés mikor térülhet meg. Így bár a nyereséges működés egyelőre nincs veszélyben, a német cégóriás ott spórol, ahol az a legkevésbé érinti nyereségtermelő képességét. Visszafogja az olyan rétegmodellek fejlesztését, amelyek elsősorban a márkaarculat formálására, és nem haszonszerzésre alkalmasak.