Átlátszó hátsó ülés – ez lehet a jövő?

2012.10.15. 05:41

Amerikai felmérések szerint évente közel háromszáz haláleset és 18 ezer sérülés írható a tolatásos balesetek számlájára. A modern autókban ugyan már találhatók olyan biztonsági felszerelések – kamerarendszerek -, amelyek megkönnyítik a sofőr dolgát, de a jelek szerint ezek még mindig nem jelentenek megoldást a problémára.

A japán Keio egyetem kutatói viszont gőzerővel dolgoznak egy új technológián, mely nagymértékben javítaná a kilátást hátrafelé. A vezető tulajdonképpen úgy tolathat majd, mintha a hátsó üléssor ott sem lenne – persze arról szó sincs, hogy valóban átlátszóak lesznek az ülések.

A rendszer prototípusát egy Toyota Priusba építették. Működésének lényege, hogy az autó hátulján elhelyezett kamerák képét vetíti a hátsó ülésekre, így sokkal jobban látható képet ad az autó mögötti térről, mint egy kisméretű, beépített monitor. A kilátás még úgy is kiváló, ha utasokat szállítunk a hátsó szekcióban.

Az eddigi eredmények biztatóak, a kutatók viszont még nem tettek ígéretet arra vonatkozóan, hogy az új biztonsági felszerelés mikor kerülhet sorozatgyártású autókba.