Nemcsak az autók fejlődnek, az utak is

2012.11.12. 05:43

Két holland vállalat összefogásával válhat biztonságosabbá a közúti közlekedés, a kutatók már az utolsó simításokat végzik a közös fejlesztésen. Ezúttal viszont nem a járművek biztonságát próbálják növelni, hanem az utakon hajthatnak végre fejlesztéseket.

A két cég egy olyan speciális festéken dolgozik, amely lehetővé teszi, hogy az útburkolati jelek sötétedés után akár tíz órán át foszforeszkáljanak, így könnyebben láthatók maradnak – hozzájárulnak tehát a biztonságosabb közlekedéshez. A festék ráadásul a hőmérséklet csökkenésére is érzékeny, így fagypont környékén kék hópehelyformák jelennek meg rajta, jelezve, hogy az út csúszós lehet.

Az Okos Autópálya névre keresztelt projekt a hírek szerint nem csupán egy fantáziadús kezdeményezés: akár a jövő év közepén elkezdhetik tesztelni kisebb holland utakon. Ha sikeres lesz, akkor hosszabb, forgalmasabb útszakaszokon is alkalmazhatják. Igaz, a megoldás valószínűleg nem lesz olcsó.

A kutatások itt azonban nem állnak meg: a hollandok az utak mentén helyeznének el szélkerék-szerű szerkezeteket, melyek az autók által keltett menetszelet hasznosítanák, így biztosítva az adott útszakasz kivilágítását. Ez a megoldás valószínűleg csak forgalmasabb szakaszokon lehet életképes.

A fejlesztéseket koordináló cégek az elektromos autókkal közlekedőkre is gondoltak: olyan útfelületet hoznának létre, mely elektromágneses mező kialakításával oldaná meg a rajta haladó kocsik töltését.