BMW-vel az olimpiai bobpályán?

2012.11.16. 05:42

Nem kizárt, hogy a két év múlva, az oroszországi Szocsiban rendezett téli olimpiai játékokon egy BMW-ért szoríthatunk, mialatt az két amerikaival a belsejében száguld a város jeges bobpályáján.

Az Amerikai Bob és Szkeleton Szövetséggel (USBSF) együttműködve, a BMW arra törekszik, hogy mérnöki és formatervezői szakértelmével segítse az amerikai bobosokat. Ezt egy részben saját fejlesztésű kettes bobbal tennék, amelyet állítólag már a szövetség tesztel.

A bajor vállalat tervezői hasonló megközelítésben láttak neki a munkának, mint amikor egy autót készítenek, annyi a kivétellel, hogy a rengeteg megkötés és szabály miatt a bobok tervezésnél sokkal szűkebb a mozgásterük, mint egy személyautónál. Az eredmény a hírek szerint egy olyan bob lett, amely aerodinamikailag és futómű-technológiailag messze kiforrottabb a kortársainál. Bár egyelőre tanulmányról van szó, a regnáló világ- és olimpiai bajnok Steven Holcomb már kipróbálta Park City olimpiai pályáján, Utahban. A BMW és a szövetség terve, hogy tovább tökéletesítse, arról azonban egyelőre nem beszélnek, hogy a szóban forgó bob, vagy a belőle nyert tapasztalatok lesznek azok, amik az aranyhoz segítik majd az amerikaiakat 2014-ben, Szocsiban.

Az amerikai kettesbob-csapat a 2010-es olimpiai játékokon
Az amerikai kettesbob-csapat a 2010-es olimpiai játékokon

„Nagyon büszkék vagyunk mindarra, amit az elmúlt években elértünk, és reméljük, a következő időszakban még több aranyérmet hozunk majd haza az olimpiai játékokról. Azáltal, hogy a BMW szakértőit magunk mellé állítottuk, talán sikerül elmosnunk a különbséget az amerikai csapat, és azon országok közt, melyek hagyományosan nyerik a férfi kettes bob versenyeit (Németország és Svájc – a szerk.).” – mondta Darrin Steele, az USBSF ügyvezető igazgatója.

A BMW Csoportnak nem lenne újdonság az olimpiai szereplés. Az idén nyáron, Londonban zajlott nyári játékok atlétikai számaiban több szert is 1:4-es méretarányú Minik szállítottak a stadionon belül.