Ez lenne a közlekedés jövője?

2012.12.11. 06:29

A svájci Rinspeed, amellett, hogy sikeres tuning-cég, amely elsősorban Porschéket alakít át, minden tavasszal készít valami különleges, jövőbe mutató tanulmányt a Genfi Autószalonra. Volt már szárnyashajóba oltott sportkocsi és speciális műanyagokból épített jármű, az idén azonban teljesen elszakadtak a hagyományos autó koncepciójától.

A MicroMAX ugyan négykerekű, és nem is hosszabb vagy szélesebb, mint egy szokvány kisautó – a hossza csupán 3,6 méter – de 2,2 méteres magasságával leginkább egy egész apró autóbuszra emlékeztet. A Rinspeed szerint egy ilyen jármű megoldhatná a zsúfolt nagyvárosok közlekedési gondjait: afféle iránytaxiként vehetné fel és tehetné le az utasokat a sofőr utazás közben. A magas dobozforma miatt a le- és felszállás egyszerű, az utasok félig-meddig álló helyzete a rövid ülőlapú, bárszék-fazonú üléseken pedig igen jó helykihasználást tenne lehetővé. Az már más kérdés, hogy az utasok szeretnének-e így utazni, de ez egyelőre csak tanulmány, és annak mindenképp érdekes.

Az aktuális divatnak megfelelően ez is elektromos jármű, így viszonylag korlátozott a hatótávolsága. Ugyanakkor arra elvben elég lehet, hogy egy európai nagyvárosban néhány fő napi közlekedését megoldja, kiváltva a magányos autóhasználatot, vagy a tömegközlekedést.