Csaknem kétezer új autó a rendőrségnek

2012.12.21. 16:18

Összesen 1750 gépkocsit - 1250 járőr- és 500 ügyintézői autót - kapott a rendőrség pénteken, az új járművek szombattól állnak szolgálatba.

A Belügyminisztérium részéről Kontrát Károly parlamenti államtitkár adta át jelképesen a kulcsokat Budapesten, a Készenléti Rendőrségen. Köszöntő beszédében azt hangsúlyozta, a 6,8 milliárd forintos beruházás hozzájárul ahhoz, hogy a rendőrség reagálóképessége javuljon.

Lajtár József, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) gazdasági főigazgatója az ünnepségen közölte: az átadott autók között olyanok is vannak, amelyek a jövőben a Készenléti Rendőrséghez kerülnek, ezeknek a kocsiknak nem fehér, hanem ezüst az alapszínük.

Kontrát Károly az átadásnál kitért arra is, hogy korábban bérelte a rendőrség a gépjárműveket, ezeket azonban már megvásárolták, ami 2013-ban ugyan többletkiadást jelent, de 5 év után 5 milliárd forintos megtakarítást eredményez a korábbi konstrukcióhoz képest.

Az MTI az ORFK Kommunikációs Szolgálatától úgy értesült, hogy a gépjárművekhez téli és nyári gumikat is kaptak, továbbá becsléseik szerint az új autókkal évente 10 millió forint üzemanyagköltséget takaríthatnak meg.

A rendőrség megszámlálhatatlan mennyiségű Astra Classicja mellett a mentőknek is jutott néhány autó a fa alá. Ők hatvan új sárga Craftert kaptak, mintegy 1,45 milliárd forint forrásból, amit az EMMI egészségügyért felelős államtitkársága biztosított. A Crafterekkel a legelhasználódottabb mentőautókat váltják le szerte az országban.