Mercedes, kínai kézben?

2013.01.08. 11:55

A német luxusautó-gyártónak talán jól is jönne az erősebb kínai kapcsolat, ha az Audi és a BMW után akar eredni. A Damiler legnagyobb részvényese eddig Kuvait állam volt, de van rá esély, hogy a kínai állam befektetéseit kezelő China Investment Corp (CIC) még nagyobb szeletet vásárol.

A Mercedes anyavállalatának igazi tulajdonosa nincsen: valódi részvénytársaságként a legnagyobb részvényese is csupán 7,3%-ot birtokol a Daimler AG-ból, legalábbis egyelőre. A kuvaiti állam és a Renault mellett kisbefektetők és más vállalatok kezében vannak a részvények. Most azonban újabb nagy részvényes bukkant fel a láthatáron: a kínai állam első számú befektetési vállalata venne egy nagyobb részvénycsomagot. A hírekben 4 és 10% közötti részesedésről van szó, azaz könnyen lehet, hogy a kínaiak több szavazatot szereznek a cégben, mint bárki más.

A hír önmagában talán nem lenne érdekes, de ha a kínai állam is érdekeltté válik a Mercedes sikerében, az nagy segítséget jelenthet a felzárkózásban. A Daimler ugyanis épp Kínában van reménytelenül lemaradva az Audival és a BMW-ven szemben, ahol eddig nem igazán sikerült megvetnie a lábát.