Történetének legjobb évét zárta a VW

2013.01.14. 15:57

Történetének legjobb évét zárta tavaly a Volkswagen, és az európai autópiac lassulása ellenére minden jel arra utal, hogy idén is van okuk a bizakodásra.

Európa legnagyobb autógyártója fennállása óta első alkalommal értékesített 12 hónap alatt több mint kilencmillió járművet: tavaly 9,07 millió autót adott el a Volkswagen, 11,2 százalékkal többet, mint 2011-ben. Martin Winterkorn szavaival az elért eredmény is azt igazolja, hogy az autógyár megteremtette "a világpiaci vezető szerep megszerzéséhez szükséges előfeltételeket". A konszern elnöke 2018-ig a világ legnagyobb autógyártójává tervezi felfejleszteni a Volkswagent évi több mint tízmillió jármű eladásával. Tavaly azonban még meg kellett elégednie a második hellyel: a Toyota 9,7 millió autót értékesített 2012-ben, 22 százalékkal többet, mint a természeti katasztrófa által sújtott 2011-es évben.

A Volkswagen tavaly elsősorban Észak-Amerikában és Ázsiában tudta látványosan növelni eladásait. Az Egyesült Államokban például az előző évinél 26 százalékkal több, 841 ezer autót értékesített 2012-ben. A konszern elnöke bejelentette egy kifejezetten az amerikai piacra szánt nagy terepjáró modell kifejlesztését, amelynek tanulmánytervét hétfőn mutatják be a detroiti autószalonon. Bejelentette egyúttal azt is, hogy bővíteni tervezik a 2011-ben megnyitott amerikai üzem termelési kapacitását is.

A nemrég átadott chattanoogai üzem
A nemrég átadott chattanoogai üzem

Kínában tavaly a Volkswagen 25 százalékkal több, 2,8 millió autót adott el. Dél-Amerikában a konszern nyolc százalékkal növelte eladásait és átlépte az egymilliós értékesítési számot. Európában a Volkswagen eladásai 0,3 százalékkal csökkentek tavaly. Növekedést a konszern csak a német és az oroszországi piacon tudott elérni. Christian Klingler értékesítési igazgató szerint a nyugat-európai piacon 2013-ban további visszaesésre lehet számítani, és nem zárta ki annak lehetőségét sem, hogy az idén a németországi értékesítések is csökkenhetnek.