Gear: Honda, széllel szemben

2013.01.18. 11:05

Mindenki azt várta volna, hogy a Honda év eleji meglepetéseit kivétel nélkül Detroitban mutatja be, hisz ilyenkor az egész világ az amerikai autógyártás központjára figyel. A japánok azonban hagytak valamit a nemzetközi szinten csaknem ismeretlen kanadai Montreal Motor Show-ra is. A Gear elsősorban egyedi stílusa miatt érdemel figyelmet.

A Honda amerikai tervezőstúdiójában összeállított tanulmány szembemegy az aktuális divattal. Nincsenek rajta komplikált, élekkel szabdalt felületek, az alapforma pedig lényegében egy egyszerű ék. A rövid autó viszonylag hosszú tengelytávú, mivel a kereket a sarkokban helyezték el. A fényszórók is egyszerű kerek egységek némi üveg-burkolat alatt. Az autó összképében talán az űrkomp-Civichez áll a legközelebb, bár annál is egyszerűbb, őszintébb karakternek tűnik.

Ez persze még csupán egy életnagyságú szobor – legalábbis erre utal, hogy a Honda mélyen hallgat a műszaki tartalomról, és a jármű belsejét sem mutatta még meg. Jó eséllyel azért, mert egyelőre egyik sem létezik. Ugyanakkor arra van esély, hogy ez az egyszerű stílus később akár valamelyik sorozatgyártású Hondán is felbukkan, ami nem lenne rossz: a japán gyártónak jót tenne néhány eltalált formavilágú modell, amely feldobhatná az eladásokat. A Gear pedig jó kiindulópontnak tűnik ehhez.