Civic Tourer – újra űrkomp?

2013.03.04. 17:23

A Honda sok kritikát kapott a legújabb Civic formája miatt, így meglehetősen merész lépés volt egy újabb formai változattal előállni. A kombi változat azonban meglepően jó arányúnak tűnik. A japánok azonban már óvatosak, egyelőre csak tanulmányautóként mutogatják a Tourert.

Az első ajtó végéig azonos a tanulmány a széria ötajtóssal, hátrébb viszont teljesen új autónak tűnik. A hosszú far, a keskenyedő oldalablak-sor és az ereszkedő tetővonal teszi, hogy a Tourer határozottan jó arányú autónak látszik. Még a fura hátsó lámpák is illeszkednek a kompozícióba – látszik, hogy a tervezők sokkal szabadabban játszhattak a formákkal, mint a csapott hátú kiviteleknél, ahol egyértelműen az előző generáció kontúrjait kellett követni a formatervvel.

A Civic Tourer tanulmány ránézésre nem áll messze attól, hogy szériában gyártsák. Van ugyan néhány, tanulmányautókra jellemző részlet, mint a hatalmas felnik, vagy az első lámpák körüli LED-keretek, de nem kell sok képzelőerő, hogy lássuk benne a sorozatgyártmányt. A tanulmányautóba ráadásul a Honda következő nagy dobása, a vadiúj 1,6 literes, 120 lóerős turbódízel kerül, amelyet rövidesen szintén bevezetnek az európai Hondákban.

Ha a közönség is jól reagál az új változatra, akkor valószínűleg gyártani is fogják – igaz, néhány látványos, de drága elemtől megszabadítva – ami akár újjá is élesztheti a Civic európai karrierjét.