Háromkerekű keljfeljancsi

2013.03.04. 19:56

Az i-ROAD névre keresztelt háromkerekű koncepció Genfben mutatkozik be. Ezzel követik a Renault Tweezy által indított trendet. A PMV név olyan járművet takar, ami kis hatótávolsággal rendelkezik de hatékonyan el tudja juttatni tulajdonosát, és esetleg utasát rövid távokra, és ami a legfontosabb, mindezt környezetbarát módon teszi.

Az elektromos hajtású kis dobozkát az első két kerékbe szerelt, egyenként 2 kW-os motor mozgatja. Érdekessége egy Active Lean-nek nevezett technológia, amely egy giroszkóp segítségével mindig a megfelelő szögben dönti a karosszériát. A jó manőverező képességet emellett a 850 milliméteres szélesség és a hátsó kerék kormányzása biztosítja.

A kis jármű 235 centiméter hosszú és alig másfél méter magas. Ilyen paraméterekkel parkolóhelyet találni bizonyára nem lesz majd nehéz. A Twizynél jóval kényelmesebbnek tűnik a Toyota aprósága, legalábbis teljesen zárt az utastere, amely így fűthető is, sőt, rádió is jár hozzá. Ilyen funkciók mellett vonzóbb lehetne, mint a konkurens, amely szélsőséges viszonyok között nem nyújt többet  egy motorkerékpárnál. Ugyanakkor ez a fajta összehasonlítás nem teljesen tisztességes, hisz a Twizy szériamodell, míg az i-ROAD egyelőre csupán tanulmány, ahol az alacsony ár nem volt tervezési szempont.

Az i-ROAD hatótávja 50 kilométer, ami városon belüli közlekedésre épp elegendő lehet. Szerencsére akkor sincs nagy baj, ha lemerül: normál, 220 voltos elektromos hálózatra csatlakoztatva is csak három óra, míg a kis Toyota akkumulátora feltöltődik.