2013.03.12. 16:01

A Pacific Scientific nevű, eddig lényegében ismeretlen vállalkozás egy új autómegállító megoldást mutatott be a közelmúltban. A Pit-BUL fantázianevű szerkezettel illetéktelen behatolókat lehet fogni, méghozzá anélkül, hogy nagyobb kárt tennének az autóban.

Eddig legfeljebb az útfelületből kiemelkedő akadályokkal, vagy gyorsan kidobható szöges akadályokkal előzhették meg, hogy egy illetéktelen jármű bejusson egy elzárni kívánt területre. A Pit-BUL ezeknél gyorsabban aktiválható, és nem tesz komoly kárt a megállítani kívánt autóban vagy annak utasában, mégis, hatékonyan fékez meg akár egy teherautót is. A szerkezet elsőre szokványos fekvőrendőrnek tűnik, de egy speciális hálós betétet tartalmaz. Ez távirányítással kiemelhető annyira, hogy a háló szélére erősített tüskék beakadjanak az áthaladó jármű kerekébe, így az előregördülő első kerék magára csavarja a hálót. Ezzel a jármű néhány méteren belül mozgásképtelenné válik, hisz a háló blokkolja az első kerekek forgását.

A kis amerikai cég abban reménykedik, hogy a találmány hamar elterjed – az egyetlen akadály a viszonylag magas ár lehet. Nem is a 29 ezer dolláros telepítési költség az érdekes, hanem az a 3000 dollár, amelybe az új háló kerül, hisz minden autófogásnál tönkremegy a régi.