Jövőre jön a levegő nélküli kerék

2013.03.14. 11:14

Többen is kísérleteztek egymással párhuzamosan a nem-pneumatikus abroncsokkal (NPT), amelyek valamilyen műanyag struktúrával próbálják kiváltani a sűrített levegőt. A Michelin már 2005-ben mutatott működő prototípusokat, de a szériagyártást mégsem a francia óriás, hanem egy kis amerikai cég, a Resilient Technologies kezdheti meg elsőként.

A kis vállalkozás korábban az amerikai hadsereg támogatásával fejlesztette ki saját, méhsejt-szerkezetű műanyaghálót tartalmazó nem-pneumatikus kerekét. Ám tavaly a kvadokat, hómobilokat, jetskyket valamint a Victory és Indian motorkerékpárokat gyártó Polaris megvette a Resilient Technologies-t, és azt tervezi, hogy 2014-ben megindítja a gyártást. Az új típusú kerék első körben katonai megrendeléseket vonzhat, hiszen a harctéren fontos, hogy a kerekekben ne legyen könnyű kárt tenni – az NPT-ben pedig sokkal nehezebb kézifegyverekkel kárt tenni, mint a legmasszívabb gumikban. Emellett azonban az sem lehetetlen, hogy polgári járműveken – terepjárókon, esetleg páncélozott limuzinokon – is felbukkan a Polaris új típusú kereke.

A nagy kérdés persze az, hogy milyen teherbírású változatokat kínálnak majd, és persze hogy milyen árat kérnek a sorozatgyártású NPT-kért.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.