Dacia motorok a Mercedesnek

2013.04.16. 15:52

Érdekes kapcsolatok jöhetnek létre, ha két olyan különböző karakterű cég, mint a Renault és a Mercedes komoly együttműködésre lép egymással. Már a Renault alapú Mercedes furgon, a Citan is elég meglepő, de a Dacia motoros Smart még szokatlanabb elképzelés.

Pedig a jövőben Romániában gyártják majd a Smart típusok benzinmotorjait: a németek a következő ForTwo-ba ugyanis a Renault 900 köbcentis turbómotorját szerelik majd, leváltva ezzel a Mitsubishi segítségével tervezett előző motorcsaládot. A 90 lóerős turbómotort a Renault már most is több saját típusához kínálja. A Dacia Logan és Sandero, illetve a legújabb Renault Clio számára is a Dacia motorgyárából szállítják a korszerű, H4 jelzésű háromhengereseket, mivel mindenütt ez a motor váltja a korábban használt 1,6 literes, négyhengeres szívómotorokat.

A Renault és a Mercedes egyik legnagyobb jelentőségű projektje pillanatnyilag a Smart Fortwo és a következő Renault Twingo közös fejlesztése. Ezzel a Mercedes számára várhatóan kifizetődővé válik a Smart kisautók gyártása, és a Renault is tisztességes összeget spórolhat a fejlesztésen. Az új modellek várhatóan már az év második felében bemutatkoznak, de a gyártás valószínűleg csak jövőre indul.