Alpha 7: egy ígéretes kínai

2013.04.19. 05:40

Néhány éve még kissé bugyuta autókat mutattak be a kínai autógyárak. Mind a nagy nemzetközi gyártók típusainak karikatúrája volt – már a képek alapján sem vettük egészen komolyan azokat a próbálkozásokat. Mára azonban egyre kevesebb az efféle naivitás a kínai típusokban, sőt, némelyik eladható lenne európai gyártmányként is. Ilyen a Chery legújabb kompakt szedán-tanulmánya, az Alpha 7, ami fazonra akár Audi vagy VW is lehetne.

A stílus-egyezés talán nem is véletlen: Kínában még mindig nagyon népszerű az Audi és a VW, nem csoda, hogy a kínai tervezők a német stílust próbálják követni. Az Alpha 7 ennek megfelelően sima vonalú, már-már fantáziátlan, de részleteiben és arányaiban példásan kidolgozott formatervet visel. Ez az ízléses visszafogottság pedig képes eladni egy autót – és nem biztos, hogy csak Kínában. Csak a jelvény figyelmeztet rá, hogy itt valami teljesen ismeretlen gyártmánnyal van dolgunk.

A családi szedán, bár ez a képek alapján nem feltétlen egyértelmű, egyáltalán nem kicsi: a hossza 4,65 méter, a szélessége 1,82 méter, a magassága 1,48 méter, a tengelytávja pedig 2,7 méter, azaz egész tágasnak ígérkezik – olyasfajta kategóriák közti átmenetnek, amilyen a legújabb Skoda Octavia. Érdekes módon a műszaki tartalom is egész korszerűnek hat, legalábbis a leírás alapján. A Chery saját gyártású 1,6 literes turbómotorjához hatfokozatú, dupla kuplungos automata váltó kapcsolódik, ami eddig nem volt jellemző a kínai autókra.

Bár a Chery még nagyban támaszkodik európai partnerei – többek közt az osztrák AVL – pénzért megvásárolt szakértelmére, úgy néz ki, lassan képesek a nemzetközi konkurenciához mérhető színvonalú autók előállítására. Az egyetlen kérdés, ami a képek alapján megválaszolhatatlan, hogy az anyagok és a gyártás minősége milyen szintet képvisel – erre azonban csak akkor kapunk választ, ha testközelből is megfigyelhetjük a kérdéses autókat. Erre pedig rövidesen módunk is lesz, a Sanghajban megrendezett Auto China kiállításon, amelyről a napokban részletesen tudósítunk majd.