Már épül a BMW-Toyota

2013.05.21. 14:31

A BMW és a Toyota közt nem új az együttműködés, de eddig kevés látszatja volt. Nem is igen lehetett, hisz a német és a japán mérnökök leginkább a hibrid hajtások és akkumulátorok fejlesztése kapcsán talált egymásra. Bár lesznek BMW dízelmotoros Toyoták is, ezek is csak évek múlva bukkanhatnak fel a piacon.

Most azonban egy közös autón dolgoznak, ha igazak a legújabb hírek, amely a Tokyo Motor Show-n lesz először látható, természetesen tanulmányautóként. Igaz, ennél többet nem tudunk biztosan, de sokaknak ennyi is elég volt, hogy találgatásokba bocsátkozzanak. Így egy olyan – látszólag nem igazán megalapozott – pletyka is szárnyra kapott, hogy a közös jármű egy sportkocsi lenne. A feltételezés nem nélkülözi a logikát, hisz a Toyota és a BMW is dolgozik egy-egy hibrid sportkocsin: az előbbi a Supra utódján, az utóbbi a konnektoros hibrid i8-ason. Ha abból indulunk ki, hogy a japánok és a németek is nagyon komoly összegeket költöttek a közelmúltban a karbonszálas karosszériák fejlesztésére, az a következtetés is adja magát, hogy a közös modell is ultrakönnyű műanyagból készül majd.

Ettől függetlenül szinte akármi lehet a közös modell, csak annyi biztos, hogy kapcsolódik majd a közös kutatási területhez, azaz biztosan lesz benne valamilyen elektromos hajtás, akár önmagában, akár hatótáv-növelő belsőégésű motorral.