A Jaguar és a Skoda a legjobb?

2013.05.24. 17:46

Érdekes eredményt hozott a felmérés, ahol 16 ezer autótulajdonost kérdeztek meg arról, hogy mennyire elégedett saját járművével. Az eredmény még akkor is meglepő, ha tudjuk, hogy a kutatást Angliában végezték: a Jaguar márka egyértelműen vezeti a mezőnyt. A típusok közt viszont két Skoda végzett az élen.

A JD Power idén is elkészítette a szokásos autóvásárló-elégedettségi felmérését, amely 66 szempont alapján rangsorolja az egyes autótípusokat, illetve ezek összesítése alapján a márkákat is. Mindez persze az autók használóinak véleményén alapszik, tehát a sorrend semmiképp nem tekinthető objektív rangsornak, de azért jelzi, hogy mely márkák találják el legjobban a vevők ízlését. A megkérdezettek közül a Skoda Superb és Yeti tulajdonosok a legelégedettebbek – úgy néz ki, ők pont azt kapták, amit vártak. A harmadik a Jaguar XF, a negyedik, és egyben a legjobb hobbiterepjáró a Lexus RX, vele holtversenyben szintén negyedik a Citroen DS3 lett. A márkák közt Jaguar, Lexus, Honda, Skoda, Mercedes a sorrend. A lista másik vége is tanulságos, az utolsó helyen a Chevrolet végzett, majd az Alfa Romeo, a Mitsubishi, a Peugeot és Fiat következik a mezőny végén. A legrosszabb autók pedig a Chevrolet Spark, az Alfa Mito, a Fiat Punto, a Ford Ka és a Fiat Panda, hátulról előre haladva.

Korábban az efféle felmérésekre jellemző volt az elsöprő japán, illetve német prémium-fölény, de úgy néz ki, a helyzet már nem ennyire egyértelmű. Sokkal inkább az látszik, hogy az olyan, alapvetően igényesnek tervezett, és jobban sikerült autók, mint a Citroen DS3, vagy a Skoda Superb, erősen felfelé húzzák egyes gyártók eredményeit. Itt láthatóan nem számít sokat, hogy milyen híre van egy-egy márkának: a Jaguar, a Land Rover vagy a Citroen korábban a mezőny végén kullogott, most azonban simán befértek a mezőny elejébe.

Az efféle felmérések eredményeit persze erősen befolyásolja az egyes autótulajdonosok hozzáállása is. Mivel abszolút mérce nincs, elképzelhető, hogy egy Honda vagy Lexus tulajdonos eleve magasabb elvárásokat támaszt az autója felé, mint mondjuk egy Citroenes, így az előbbi gyengébben pontoz, mint az utóbbi, pedig lehet, hogy a francia modell többször hibásodik meg.