Végre veszik a Leafet Európában

2013.06.01. 14:28

Megszerezte tízezredik európai vásárlóját a Nissan Leaf. A francia kötődésű japán autógyár elektromos kisautójának két évre volt szüksége, hogy a – más kontinensekhez mérten – csekély európai érdeklődés mellett elérje ezt a számot.

Egy francia ápolónő volt az autó tízezredik európai vásárlója. A közvetlenül zéró emisszió mellett használható kék Nissant egy kisebb ünnepség mellett, a napokban vette át a hölgy. Az esemény több célból is nagy felhajtást kapott.

A Nissan a 2011-es Genfi Autószalon után kezdte Európában is forgalmazni a Leafet. A kezdeti gyenge eladási értékeken sokat segített, hogy az idei év elején Sunderlandben is megindult az autó gyártása. A helyi termeléssel valamelyest sikerült faragni a költségeken, amivel párhuzamosan a kereslet is nőtt. Márciusban már több mint ezer Leaf fogyott, áprilisban pedig Norvégia második legkelendőbb modellje volt.

Noha a nyugat-európai országokban a töltéshez szükséges infrastruktúra folyamatosan bővül, Japán vagy az USA messze előbb jár az elektromos autók ellátása terén – csupán e két országban összesen ötször annyi Leafet adtak el eddig, mint egész Európában. Az utóbbi hónapok mindenesetre bíztatóak a Nissan számára, és minden jel szerint a következő tízezerhez már nem kell újabb két évet várni.