Jöhet a Toyota Supra utódja

2013.06.13. 17:52

Ez az első eset, hogy a Toyota valamelyik vezetője nyíltan beszél a Supra utódlásának lehetőségéről. Takeshi Uchiyamada, a japán autógyártó következő elnöke, akit napokon belül beiktatnak, úgy fogalmazott, nagyon szeretné, ha elkészülne egy, a GT86-nál jóval komolyabb Toyota sportkocsi.

A Supra utolsó generációja 2002-ben tűnt el a kínálatból, és azóta megállás nélkül pletykálnak a lehetséges utódról. A Toyota azonban nem mutatott be semmi hasonlót, leszámítva az elérhetetlenül drága és igen kis mennyiségben gyártott Lexus LF-A-t, sőt, egy időre minden sportkocsi eltűnt a palettáról. A GT86 is csak azután kapott zöld utat, hogy a gazdasági válság hatására új vezérigazgató került a vállalat élére, Akio Toyoda, aki civilben megszállott sportkocsi-rajongó. Úgy néz ki, Toyoda után a következő elnök, Uchiyamada, aki egyébként a Prius sorozat megvalósításával alapozta meg a karrierjét a cégen belül, szintén támogatja a sportosabb modellek fejlesztését, bár azt mondja, de a döntés nem – vagy legalábbis nem csak – rajta múlik.

A legutóbbi pletykák szerint a Toyota a BMW-vel közösen fejlesztené ki az új sportkocsi alapjait – így mindkét cég olcsóbban készítheti el saját modelljét. Ha igaz, a BMW-Toyota modell első változatát már az idén láthatjuk a Tokyo Motor Show-n, de persze csak tanulmányautóként, a végleges változatra, ha valóban zöld utat kap, legalább három évet várnunk kell.