Szívroham vitte el a Trabant atyját

2013.06.19. 11:39

Elhunyt Werner Lang, a Trabant egyik atyja. Az elmúlt hétvégén még meglátogatta Zwickauban a tizenhetedszerre megrendezett nemzetközi Trabant-találkozót,  körbejárta az autóit, majd hétfő reggel szívrohamban meghalt.

Lang 1922. március 22-én született Bermsgrünben, majd 1939-től  Scwarzenbergben folytatott mechanikai és gépipari tanulmányokat. 1944-45-ben Olaszországban harcolt ellenállóként, majd 1945-től Zwickauban és Chemnitzben tanult tovább. 39 évesen doktorált a drezdai Műszaki Egyetemen, és 1949 elején kezdett dolgozni a Horch Műveknél. Az elejétől részt vett a Trabant fejlesztésében, majd 1958-ban, az IFA (Autóipari Egyesülés) létrehozásakor annak vezető tervezőjeként dolgozott tovább. 1970-83 között Werner Lang volt a felelős a Trabant és lehetséges utódjainak tervezéséért.

Mint minden konstruktőr, nyilván ő is erős és gyors sportautókat szeretett volna tervezni, ez azonban nem adatott meg neki, viszont megálmodhatta a keleti blokk emblematikus kultuszautóját. Kereket és mobilitást adott nem csupán az NDK, de Magyarország számos családjának is. A Trabantok szétszaladtak Európában, megmászták a hegyeket, és eljutottak (akár lakókocsival is) a bolgár tengerpartra. Bár a Trabantból nem lett a VW-hez hasonló méretű konszern, azért joggal nevezhető a keleti oldal Volkswagenjének, igazi népautójának.

Lang munkájáért kétszer (1954 és 1971-ben) kapta meg a Nemzeti Emlékérmet, az NDK egyik legrangosabb kitüntetését.  „Az első aranyból volt, a másodikat csak bearanyozták” viccelődött Lang. A barátai által csak Dokinak hívott tervező magát az utolsó mohikánnak tartotta. 2007-ben könyvet is írt a Trabantról és a VEB Sachsenring autógyárról. Haláláig dokumentálta a Trabant fejlesztéseit. Feleségével élt, a szintén 91 éves Renate-val, akit 28 éve vett feleségül.

-Dr. Werner Lang egy fontos tanú volt – mondta Eberhard Gorner, aki több filmjében is beszélgetett vele. Lang 90. születésnapját is megörökítette filmjében, amelyet a zwickaui Horch-múzeumban tartottak. A Papírtrabi (A car for a dollar) című filmben is többször láthatjuk őt, ahogyan megosztja velünk az autó születésének és gyártásának kulisszatitkait: