Itt a megoldás a villanyosok töltésére

2013.06.22. 06:26

A Tesla véget vetne az elektromos autók terjedését nagyban hátráltató hosszú töltési időnek. A kaliforniai vállalat egy merész húzással formálná át a töltőállomásokról eddig kialakult képünket.

Los Angeles-ben zajlott az a bemutató, amelyen a Tesla igyekezett bizonyítani, hogy az elektromos autók épp olyan gyorsan tankolhatóak, mint a belsőégésű motorral hajtottak. A szemléltetéshez egy színpadot használtak, amely egy automatizált akkumulátorcserélő rendszert takart. Erre állt fel az S, amin aztán másfél perc alatt aksit cserélt a szerkezet. Hogy a rendszer gyorsaságát még szemléletesebbé tegyék, a háttérben egy videót vetítettek, amin az autógyár egy alkalmazottja egy Los Angeles-i kúton tankolta benzinesét. A kontroll tankoló elbukta a versenyt, és a Tesla már az új és töltött akkumulátorokkal gurult tovább, amikor abba még folyt az üzemanyag.

Az akció nagy jelentőséggel bír, hiszen ahogy Elon Musk, a Tesla Motors vezérigazgatója is elismerte, „a vásárlóknak az kell, hogy a benzines nyújtotta szabadságot élvezzék” az elektromos autókban is, ennek pedig egyik fontos feltétele, hogy a több órás töltési idő elhagyásával az elektromos autó rövid időn belül nagy távolságok megtételére legyen képes.

Az automata akkumulátorcserélő rendszer az év végéig megjelenik Kaliforniában, később pedig az USA több államában üzemeltetnek majd ilyet. Egy ideig valószínű csak a Tesla S-ek tulajdonosai élvezhetik majd.