Árverésre kerül a híres kétéltű Lotus

2013.06.29. 11:26

A filmtörténet egy érdekes autója kerül hamarosan az RM Auctions árverésére. Roger Moore kétéltű Lotus Espritje szeptemberben a legdrágább Bond-autóvá lehet.

Az 1977-es A kém, aki szeretett engem című James Bond-filmben használta Roger Moore ezt a fehér Lotus Espritet, amely a vásznon tengeralattjáróként és sportautóként is az ügynököt szolgálta. A jármű nem csak a filmes trükköknek köszönhetően tűnt alkalmasnak a víz alatti manőverezésre, de valóban azzá tették: az átépítést a floridai Perry Oceanographic végezte, amely százezer dolláros keretből építette meg a stáb számára.

A Lotus filmes jeleneteit a Bahamákon forgatták, majd a munkálatok után a kétéltűt az USA-ba vitték és a következő éveket egy Long Island-i tárolóban töltötte. Miután a tároló bérleti díja lejárt, kulcsa 1989-ben egy vak árverésre kerültek, ahol egy helyi házaspár jutott hozzá. A párnak sejtése sem volt, mi jár a látatlanban megvásárolt hozzáférésért, azonban nagy szerencséjükre a hosszú ideje ott porosodó kétéltű Lotus várta őket a tárolóban.

Az autót azóta számtalan kiállításon láthatta a közönség. Állapota állítólag kiváló, de arról nem tudni, hogy képes-e még a merülésre vagy sem. Az új tulajt ennél valószínű jobban foglalkoztatja majd a tény, hogy a filmművészet egy jelentős emléktárgyához jut hozzá, de hogy ki lesz az a szerencsés, aki megveszi a fehér Espritet majd csak az RM Auctions szeptember 8-9-i árverésén dől el.

Nem kizárt, hogy a Lotus lesz az új legdrágább Bond-autó. Ez a cím jelenleg egy Aston Martin DB5-ösé, amit Sean Connery használt az 1964-es Goldfingerben és az 1965-ös Tűzgolyóban, és amiért 2,9 millió fontot adtak egy 2010-es árverésen.