Tovább bővít az Opel Magyarországon

2013.07.09. 16:47

Most még további 60 millió eurós fejlesztésről döntöttek, melynek során az üzem területét már nem bővítik, de új gyártósorokat vásárolnak, illetve régieket alakítanak át, amelyeken majd egynyolcas benzinmotorokat gyártanak. Ez további 100 új munkahelyet jelent.

Az Opel meglepő ütemben bővíti magyaroroszági üzemének kapacitását: az új gyárcsarnok építésének megkezdése után a kapacitás további emeléséről döntöttek. A cég legfontosabb motorjait szinte kivétel nélkül nálunk gyártják majd - ezek iránt jelentős keresletre lehet számítani.

Legutóbbi, 500 millió eurós nagyberuházást, a motorgyár bővítését még 2010 szeptemberében jelentette be az Opel, és azóta egymást követték a lényeges események a szentgotthárdi üzem életében. Az új csarnok alapkövét 2011 márciusában tették le, és 2012 májusában indult el a próbagyártás.


A gyárat eredetileg három motorcsalád, összesen évi 500 ezer motor gyártására tervezték. Idén év elején indult a termelés az 1,6 literes benzinmotorokkal, és fokozatosan indítják be a középkategóriás dízel- és a kiskategóriás benzinmotorok gyártását.


Februárban újabb 130 millió eurós kapacitásbővítést jelentettek be. A vállalat vezetése azért döntött a bővítés mellett, mert a 2014-ben induló 1,4 literes és kisebb motorok esetében különösen nagy keresletre számítanak.


A bővítési munkálatok jelenleg is folynak, ha minden a terv szerint halad, az első bővítés keretében kialakított csarnok július közepére szerkezetkész lesz. Az új Flex motorgyár kapacitása ezzel megközelítőleg évi 600 ezer darabra nő, és ez a bővítés 100 új munkahelyet teremt.

A gyár 2015-re készül el teljesen, és 1000 embert foglalkoztat majd összesen. A kapacitás Szentgotthárdon az eddig tervezettnél is magasabbra, évi 650 ezer darabra nő, a régebbi motorokat gyártó üzemrésszel együtt pedig egymillióra.

Forrás:MTI