Békül a VW és a Suzuki?

2013.08.01. 15:56

Amikor a VW négy éve bevásárolt a Suzuki részvényeiből, mindenki azt várta, hogy a két cég nagy dolgokat visz majd végbe együtt. Nem így lett: a cégvezetők személyes konfliktusai miatt csak az ügyvédek lettek gazdagabbak. Most azonban olyan híreket hallani, hogy mindkét cég békülékenyebb hangnemet ütött meg.

Állítólag mind Ferdinand Piech, a VW felügyelőbizottságának elnöke, mint Osamu Suzuki, a Suzuki elnöke komoly erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy megállapodás szülessen, és végre megkezdődhessen az érdemi együttműködés. Biztosat persze senki nem tud, és semmi nem garantálja, hogy a tárgyalások eredményre vezetnek, de elemzők szerint mindenki jól járna, ha el tudnák simítani az ellentéteket, amelyek alapvetően a két cég eltérő vállalati kultúrájából adódnak.

Végső soron a Suzuki épp ott erős, ahol a VW kevésbé: a kisautók, a terepjárók és a motorkerékpárok piacán. Ugyanakkor a dízelek, a turbós benzinmotorok és a nagyobb személyautók terén a VW áll jobban. Így mindkét vállalat profitálhatna a másik tapasztalatából, és kölcsönösen csökkenthetnék egymás fejlesztési és gyártási költségeit.

Ha valamikor, most ideálisak a körülmények a békülésre, hisz az európai piac gyengélkedése miatt ma sokkal fontosabb a gyártók számára a költségcsökkentés bármiféle lehetősége, mint akár két évvel ezelőtt. Így észérvekkel talán lesöpörhetik az asztalról a személyes sértődöttségeket.

Az is megoldás persze, ha a Suzuki és a VW útjai elválnak, hisz a japán cég akkor elmélyíthetné együttműködését a Fiat csoporttal, és a VW is szabadabban nézhetne új távol-keleti partner után.