Kémfotókon a turbó-Mustang

2013.08.23. 16:25

Azt már korábban elárulta a Ford vezetése, hogy a Mustang-utód egészen más lesz, mint a jelenleg futó modell. Az ok egyszerű: nem csak Észak-Amerikában szeretnének belőle nagyobb mennyiséget eladni, de Európában és Ázsiában is.

Egyelőre alaposan álcázva tesztelik a prototípusokat, de annyira azért mégsem titkolóznak, hogy ne lássunk néhány lényeges részletet a képeken. Ilyen az új hűtőmaszk-forma, amely kissé csalódást keltő. Olyan, mintha a legújabb Mondeóról szökött volna a hűtőrács, bár a lefittyedő szélű hatszög itt szélesebb, és felül íveltebb. Az összkép így, rácsozat nélkül kétségkívül meglehetősen agresszív, bár talán nem olyan jellegzetes, mint az elődmodell esetében. Az autó hátsó felét egyelőre teljesen beburkolták, így a méreteit nehéz megjósolni, bár úgy hallottuk, egyértelműen kisebb lesz, mint a jelenlegi Mustang.

A motorpalettát állítólag úgy alakítják ki, hogy az európai és az amerikai vásárlók is találjanak benne az igényeikhez közel álló motorokat. Így lesz egy változat 2,3 vagy 2,5 literes turbós négyhengeressel, amely legalább 300 lóerős lesz, a csúcsváltozat viszont 5,4 literes, 500 lóerős V8-as motort kap majd. Úgy hallani, a típus egyik régi jellegzetességétől, a merev hátsó tengelytől is megszabadulnak, ami sokkal jobb úttartást és kulturáltabb kanyartulajdonságokat ígér.

A Ford így nem csak nemzetközi modellé teszi a Mustangot, de Észak-Amerikában is átpozícionálja egy kissé: kisebb, könnyebb, és talán olcsóbb is lesz, mint két nagy vetélytársa, a Chevrolet Camaro és a Dodge Challenger. Így nem csak a többi amerikai izomautónak lehet erős konkurenciája az új Mustang, de a sportosabb típusoknak is, mint a Nissan 370Z vagy a Hyundai Genesis Coupé.

Az új Mustang várhatóan 2014 első felében mutatkozik be, a forgalmazás beindítása pedig a jövő év második felére várható.