Lelepleződött a GM titkos kupéja

2013.08.23. 13:18

Az ausztrál Holden Monaro kupé előző generációja igazi nemzetközi karriert futott be: forgalmazták Észak-Amerikában Pontiac GTO, és Nagy-Britanniában Vauxhall Monaro néven is, de 2006-ra kiderült, hogy hiába látványos, igazán sehol nem lett sikeres. Ennek ellenére elkészült az utódja, ám az már nem túl valószínű, hogy gyártásba is kerül.

A képek alapján valószínű, hogy az autó lényegében készen van, legalábbis egy prototípus szintjén. A formaterv legalább olyan szinten elkészült, mint egy tanulmányautóé, és egyáltalán nem is sikerült rosszul. Az előző generációs Monarónál még sportosabb: a tető alacsonyabb, ahogy az ablakok sávja is, az övvonal meredeken tart felfelé, a motortér oldalán pedig  nagyméretű kopoltyút alakítottak ki. Az összkép tömör, sportos és kellőképpen agresszív – Peter Hughes és Simon Glow formatervezők jó munkát végeztek.

A hírek szerint az a probléma, hogy bár az autó jól néz ki, a kereskedelmi kilátásai nem túl jók. Észak-Amerikában már kínál egy hasonló méretű kupét a GM, a Chevrolet Camarót, amely meglehetősen népszerű, így ott aligha lenne érdemes bevetni a Camaro-utódot. Nagy-Britanniában soha nem fogyott igazán a Monaro, Ausztália pedig túl kicsi piac ahhoz, hogy önmagában eltartson egy efféle rétegmodellt. Így hiába készült el, az új Monarónak minimális esélye van rá, hogy gyártásba kerüljön, hisz elméleti esély sincs rá, hogy a típust nyereséggel forgalmazzák.