Mianmarban gyártana a Nissan

2013.09.22. 10:11

A japán autógyárak délkelet-ázsiai terjeszkedésének egyik meglepő húzása a Nissan híre, miszerint gyárat épít a régió egyik legelmaradottabb országában, Mianmarban.

Bagan
Bagan

A mianmari gyárat Carlos Ghosn, a Nissan vezérigazgatója jelentette be. A Renault és a Nissan vezére egy, Bago régióban 2015-re nyíló gyárról beszélt. Egyelőre mindössze háromszáz munkahelyet igénylő, évi tízezer autós termelésről esett szó, ez a szám azonban több mint valószínű, hogy idővel többszörösére nőhet.

Mianmar (korábbi nevén Burma) történelme Délkelet-Ázsia országaihoz hasonlóan viharos. A korábban brit gyarmati befolyás alatt álló ország 1948-ban lett független, majd az ezt követő évek politikai harcai és gazdasági kudarcai szegénységbe taszították a lakosságot. A katonai rezsim uralma a közelmúltban enyhült, és az ország több jelét adta már, hogy megindult a demokrácia és a gazdasági fejlődés útján. Ez az, ami lassan meghozza a külföldi befektetők kedvét hozzá, hiszen az olcsó munkaerő és a régióban elfoglalt földrajzi fekvése miatt különösen hívogató. Biztosak vagyunk benne, hogy Mianmar a régió egyik gazdasági motorja lesz – mondta Ghosn a tervezett gyárral kapcsolatban.

Az egykori főváros, Rangun egy utcája
Az egykori főváros, Rangun egy utcája

A Suzuki egyébiránt februárban jelentette be, hogy újraindítja a termelést Mianmarban, a Ford pedig egy szalon nyitását tervezi az ország legnépesebb városában, Rangunban.