Gyorsulási rekordot döntöttek a diákok

2013.10.02. 06:09

Ahogy manapság a legtöbb egyetem, a holland Delfti Műszaki Egyetem is készít Formula Student jellegű kísérleti járműveket. A DUT13 is egy ezek közül, méghozzá egy elektromos hajtású példány, amellyel sikerült megdönteni a villanyautók gyorsulási rekordját 0-ról 100 km/h-ra.

A rekordkísérlet célja az egyetemi csoport szerint csak az volt, hogy 2,3 másodpercre szorítsák le a gyorsulási időt százra. Erre építették az ultrakönnyű egyszemélyes elektromos járművet, karbonszálas vázszerkezettel, és nem kevesebb, mint négy motorral. A kerékagyakba épített motorok egyenként bő 33 lóerősek, azaz összesen 135 lóerő mozgatja a járművet. Ez nem hat soknak, de a 145 kilogrammos járművet így is elképesztő vehemenciával gyorsítják: az indulás pillanatától számolva 2,15 másodperc alatt volt meg a 100 km/h-s sebesség. Ehhez hasonlót csak versenyautók és motorkerékpárok tudnak.

A DUT13 másra persze nem is jó, hisz legfeljebb néhány perc száguldásra elegendő energiát hordoz magában – sokkal fontosabb, hogy a projektben résztvevő diákok ennek az autónak a révén már úgy kerülnek ki az egyetemről, hogy tapasztalatból ismerik az elektromos hajtást, annak minden lehetséges problémájával együtt.