Botrány a kigyulladt a Tesla körül

2013.10.04. 19:20

Eddig úgy tűnt, a Tesla Model S menetelése töretlen lesz: ugyan drága, de működő, komoly hatótávolságú, jól megtervezett autó hatását keltette. Ám a napokban leégett egy példány egy út közben felszedett törmeléktől, és ez komoly kérdéseket vet fel.

Annyi történt, hogy az autó orrában elhelyezett akkumulátor-csomagot eltalálta és megsértette valamiféle törmelék-darab. A nagy tempóval érkező tárgy roncsolta a Li-ion akkumulátorcsomag egyik celláját, amely zárlatos lett, kigyulladt, és lángra lobbantotta az autó orrában levő más gyúlékony anyagokat is. Az eset a tűzoltókat is készületlenül érte: kiderült, hogy vízzel nem tudják oltani az autót, és az akkumulátor az oltás után is tovább izzott belül. A probléma az, hogy a Tesla azzal nyugtatta a kétkedőket, hogy az akkumulátort 16 tűzálló falú rekeszre osztották, így ha ki is gyullad a csomag, csak egy ilyen cella lehet érintett, és így hamar el lehet oltani a tüzet. Ám a gyakorlatban nem így történt, és ez komolyan veszélyeztetheti az autógyártó nehezen megszerzett jó hírét.

Már meg is van az eset első komoly hatása: a Tesla részvények azonnal zuhanni kezdtek: a baleset óta több mint tíz százalékkal esett az árfolyam, amely az elmúlt hónapokban a pozitív kritikák nyomán folyamatosan emelkedett. A Tesla esetében ez akár katasztrofális is lehet, hisz az elektromos luxusautó sorsa elsősorban a vásárlók bizalmán múlik – ha ezt elvesztegetik, könnyen vége lehet a cég ígéretes pályafutásának.